Blog

Achtergronden, leuke uitstapjes en meer.. Je vindt het op onze blog!

Tuin van weldadigheid Oudbergveen

Weekend weg in Drenthe: 7 Highlights op een rij

22aug

Tijdens een weekendje weg in Drenthe is er genoeg te beleven! Of u nu lekker wilt ontspannen of actief de omgeving wilt verkennen: iedereen voelt zich welkom in Drenthe!

Met onderstaande zeven highlights weet u zeker dat u een top weekend heeft.

1. Fochteloërveen

Het Fochteloërveen (circa 2500 ha) is het best bewaard gebleven hoogveengebied van Nederland met een groot kraanvogelgebied. Op de uitkijktoren in het Fochteloërveen heeft u uitzicht over het uitgestrekte veengebied waar wilde paarden en runderen grazen. Neem vooral ook uw verrekijker mee en spot bijzondere vogels, zoals de grauwe klauwier, het paapje of de blauwe kiekendief.

 

Fochteloërveen landschapFochteloërveen

2. Nationaal Park Drents-Friese Wold

Het Drents-Friese Wold (circa 6000 ha) is een aaneengesloten natuurgebied van bos, heide en stuifzanden. In deze oernatuur kunt u eindeloos dwalen over zandverstuivingen, door schemerige sparrenbossen en over grote heidevlaktes. Soms komt u een herder met zijn schapen tegen of ziet u in de verte een groep Sayaguesa-runderen. De zwarte specht is het symbool van het nationaal park. In de heidevelden en zandverstuivingen vindt u de roodborsttapuit, boomleeuwerik, geelgors en andere vogels die van ruimte houden.

Er zijn meer dan drie informatiecentra, dertig gemarkeerde wandelroutes, drie uitkijktorens en uitgebreide fietsmogelijkheden (ook voor mountainbikers). Hier kunt u de waarde van stilte en oneindigheid aan den lijve ondervinden.

Drents-Friese Wold zomer

3. Het Norgerholt

Als u het beekdal van de Slokkert achter Veenhuizen doorkruist, belandt u bij Westerveld in een zeldzaam stukje bos: het Norgerholt (circa 25 ha groot), een van de oudste bossen van Nederland (stammend uit de 9e eeuw). Het zeer bijzondere loofbos is een goede representant van de karakteristieke oude Drentse loofbossen met reusachtige eiken en metershoge hulstbomen. Het bos heeft een rijke flora. In de lente steekt het wit van duizenden bosanemoontjes opvallend af tegen de donkergroene hulst. Mysterieus is ook het hunebed dat aan het Norgerholt grenst; dit prehistorische graf is nog een paar duizend jaar ouder dan het bos zelf.

 

4. Gevangenismuseum

In het Gevangenismuseum ontdekt u alles over straffen van vroeger én nu. Hoe zag een gevangenis er vroeger uit? Hoe ging men om met de gevangenen? In het Gevangenismuseum in Veenhuizen krijgt u een inkijkje in het leven van gedetineerden vroeger. U ziet hoe ze werden behandeld, hoe een gevangenis er vroeger uitzag en op wat voor pijnlijke manieren ze werden gestraft. Ook vindt u er slaapkooien, een koepelgevangenis en een modern cellenblok.

5. Bierbrouwerij Maallust

Bij Maallust kunt u genieten van allerlei speciaal biertjes die ze daar zelf hebben gebrouwen. Maallust heeft een uitgebreide selectie eigen bieren met o.a. De Zware Jongen Tripel, de Vagebond Vienna of de Welddoener Blond. Een echte aanrader is de rondleiding en proeverij waarbij u precies kunt zien hoe het bier wordt gebrouwen én proeft. Dit alles in combinatie met lekkere hapjes.

Wees alvast voorbereid en boek een nabije overnachting bij Oud Bergveen. U hoeft dan niet meer naar huis te rijden en u kunt alle biertjes proeven!

6. Tuinen van Weldadigheid

Tip voor als u de Tuinen van Weldadigheid bezoekt: neem een boodschappentas mee. Er worden hier namelijk bijzondere groenten verbouwd en verkocht die u echt eens moet proberen. Uniek zijn de verschillende soorten aardappels, knoflook en bonen. Alles natuurlijk 100% biologisch geteeld. Ook worden er verschillende activiteiten georganiseerd, zoals rondleidingen, diners in de kas of een plantjesmarkt. U kunt er ook terecht voor een lekkere lunch of high tea waarbij natuurlijk gebruik wordt gemaakt van de verse producten uit eigen tuin.

Tuinen van WeldadigheidTuinen van Weldadigheid

7. Oud Bergveen

Na een dag heerlijk in de natuur te zijn geweest is het tijd om de benen rust te gunnen en heerlijk (bij een haardvuur) de dag  de dag door te nemen. Wanneer u een appartement boekt bij Oud Bergveen verblijft u in dezelfde rust en ontspanning. De zelfstandige erfgoedverblijven zijn gesitueerd in het rijksmonumentale Stoomkatoenspinnerijcompex, daterend uit 1839. De gebouwen zijn volledig gerestaureerd en in de oude slaapzaal zijn, met gevoel voor stijl en karakter, drie zelfstandige tweepersoons appartementsverblijven gerealiseerd. De appartementen zijn van alle gemakken voorzien, hebben elk een unieke, eigen sfeervolle inrichting en houtkachel.  Aan de voorzijde heeft u een prachtig uitzicht op de uitlopers van het (oer)bos van Norg, aan de achterzijde ruime vergezichten over de prachtige landerijen. Reserveer nu zodat u zich kunt verheugen op een heerlijk en ontspannen verblijf op Oud Bergveen.

 

Voor plezier, vertier en ontspanning kunt u duidelijk ook binnen de landsgrenzen terecht! In de provincie Drenthe is er genoeg te ontdekken voor iedereen. Tot ziens in Drenthe!

LEAVE A COMMENT