GESCHIEDENIS

GESCHIEDENIS

Het complex Oud Bergveen kent een rijke historie. De katoenstoomspinnerij is voortgekomen uit een project van de Maatschappij van Weldadigheid. Nederlands eerste en oudste sociale project om de verpaupering in de grote steden tegen te gaan in het begin van het industriële tijdperk.

Oud Bergveen bestond uit een grote carrékazerne en was bedoeld voor bedelaars, vondelingen en weeskinderen. Zij werden naar dit soort ‘koloniën’ gebracht om daar – al dan niet verplicht – te wonen en te werken.

vroeger oud bergveen
oud bergveen grote zaal

Maatschappij van Weldadigheid

Ooit maakte het complex Oud Bergveen deel uit van het ensemble van het ‘3e Gesticht’ van de Maatschappij van Weldadigheid. In 1822 koopt de Maatschappij van Weldadigheid een aaneengesloten gebied van ‘woeste gronden’ bij en rond Veenhuizen. Generaal Johannes van den Bosch krijgt de opdracht om aldaar een onvrije kolonie te stichten waarin landlopers, bedelaars, weeskinderen en vondelingen uit de grote steden verplicht opgenomen kunnen worden om heropgevoed te worden. Hij bouwt drie carrékazernes (‘gestichten’) ter huisvesting van degene die overdag te werk worden gesteld op het land, de boerderijen en later de fabrieken.

Het complex Oud Bergveen is in 1839 gebouwd als katoenfabriek, aangedreven door de eerste turf-gestookte stoommachine van Drenthe. In de circa 2 eeuwen daarna heeft het complex verschillende andere functies gehad totdat het omstreeks 1975 in onbruik raakte. Natuur, vandalisme en oefeningen van justitie en defensie ruïneerden daarna het complex.

In 2002 is het complex door de Staat verkocht aan een particuliere eigenaar die de ruïne volledig in oude luister heeft hersteld en een nieuwe toekomst gegeven.

Oud Bergveen, Veenhuizen, Drenthe

Oud Bergveen ligt echt midden in de natuur van Drenthe, geklemd tussen de bosrand van één van de oudste bossen van Nederland (het Norgerholt, 25 hectare bosreservaat uit de 9e eeuw, met het beekdal van De Slokkert als verbindingslijn) en één van de weinige, goed bewaarde unieke hoogveengebieden in Nederland (het Fochteloërveen, 2500 hectare natuurgebied met een groot kraanvogelgebied).

Het nabijgelegen Nationaal Park Drents-Friese Wold (op circa 15 minuten) is met circa 6000 hectare bos, heide, stuifzand een van de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Nederland. In de buurt van Oud Bergveen zijn bovendien verschillende goede restaurants en vele bezienswaardigheden waaronder het Landelijk Gevangenismuseum en de esdorpen Norg en Langelo. Stoomkatoenspinnerij Oud Bergveen ligt geklemd tussen oerbos Norgerholt en het Fochteloërveen.

De drie comfortabele tweepersoons appartementen met houtkachel hebben alle een eigen badkamer en keuken.